Levesek
Sütőtökkrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók:
25-30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
1 húsleveskocka, ételízesítő
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl narancslé
Kakukkfű
Bors
Őrölt szerecsendió
Pirított ökmag
Tökmagolaj
Elkészítés:
A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd puhára pároljuk, Botmixerrel pürésítjük, beleöntjük a narancslevet és a tejszínt. Hozzáadjuk a, a fűszereket és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal forrón tálaljuk.
Burgonyás sütőtökleves
Hozzávalók:
5 dkgvaj, vagy Rama
30 dkg burgonya és ugyanannyi sütőtök
1 nagyobb vöröshagyma
1/4 liter főzőtejszín
1/2 liter zöldségleves (zöldségleveskockából)
szárított kenyérkocka
só
fehérbors
tökmagolaj
Elkészítés:
A felkockázott hagymát a vajon megpirítjuk és felöntjük a zöldséglevessel. A kockára vágott burgonyát és sütőtököt hozzáadjuk és puhára pároljuk. Fűszerezzük, és belekeverjük a tejszínt. Ha kihült, pürésítjük. Szárított kenyérkockát adunk hozzá. Tálaláskor egy kevés tökmagolajat csepegtetünk a levesre.