Dióolaj
A dióolaj a diófa (Juglans regia) termésének bélzetéből sajtolt sötét sárga színű, jellemző dió aromájú, kissé fanyar növényi olaj.
Eredete:
A dió Perzsiából származik. Kedvelt volt Közép-Ázsiában, Kínában, Görögországban és a Római birodalomban is. Európa északi területeire a rómaiak terjesztették el. Dióolajat már i.e.400 körül használtak a görögök. Európában a franciák terjesztették el, először csak mint a „szegény ember zsírja”-ként emlegették aztán a 12., 13. században már sültekhez, salátákhoz is használták. A dióolajat olajlámpába öntve világításra is használták.
Felhasználása:
Elsődlegesen ízesítő anyagként használják salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, desszertekhez. Galambbegysalátával és céklával különösen jól harmonizál. Rendkívül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős ezért terápiás céllal is alkalmazzák a koleszterinszint csökkentésére. A gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja bizonyos készítményeihez. Mivel hamarabb szárad, mint a lenolaj a művészek is használják olajfestményekhez firnisznek (kence). A dióolaj csak rövid ideig eltartható maximum 6 hónapig, mivel hamar elindulnak benne káros folyamatok és megavasodik, valamint elveszti aromáját, ezért célszerű hűvös, sötét helyen tárolni például hűtőszekrényben.
Kémiai és fizikai tulajdonságai:
Könnyen száradó olaj, de állagát hidegben is megtartja -18°C –tól elkezd sűrűsödni és dermedni és -30°C körül megszilárdul. Fajsúlya 0,928 g/cm³
Vitaminjai közül jelentős mennyiséget tartalmaz A-és B-vitaminból. 100g dióolajban 32 mg E-vitamin van.
Ásványi anyagai közül említésre méltó a jód tartalma.
Zsírsavösszetétele:
Rövid jelölés | Triviális név | Család | Százalék |
---|---|---|---|
18:2 | linolsav | ω-6, telítetlen | 61 |
18:3 | linolénsav | ω-3, telítetlen | 15 |
18:1 | olajsav | ω-9, telítetlen | 14 |
16:0 | palmitinsav | telített | 7 |
18:0 | sztearinsav | telített | 3 |
20:4 | arachidonsav | ω-6, telítetlen | 0,06 |
20:1 | gadoleinsav | telítetlen | 0,12 |
(Wikipédia)