Tökmagolaj

tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék. Tökmagolajat főleg Ausztriában és Szlovéniában gyártanak, és fogyasztanak — főleg salátákhoz, de szószokhoz és húsokhoz is kiváló.

Magyarországon a legnagyobb hagyománya a Vendvidéken és a Muravidéken van.

Élettani hatása:

Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív- és érrendszeri betegségektől véd a kedvező zsírsav-összetétele (kb. 46% zsírsavat tartalmaz, és ennek amelynek 57%-a többszörösen telítetlen). A vér koleszterin-össszetételét kedvezően befolyásolja. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra.

Nyomelemek: Foszfátnátriumkalciummagnéziumszelénvascinkrézmangán.

Vitaminok: EB1B2B6ACD.

Zsírsavak:

 

Rövid jelölés

Triviális név

Százalék

14:0

mirisztinsav

0,09-0,27

16:0

palmitinsav

12,6-18,4

16:1

palmitolajsav

0,12-052

18:0

sztearinsav

5,1-8,5

18:1

olajsav

17,0-39,5

18:2

linolsav

18,1-62,8

18:3

α-linolénsav

0,34-0,82

20:0

arachinsav

0,26-1,12

20:1

gadolénsav

0,0-0,17

22:0

behénsav

0,12-0,58

Az olajsav az ω-9, a linolsav az ω-6 és az α-linolénsav az ω-3 családba tartozó nem konjugált cisz-kettőskötésű többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik.

(Wikipédia)