Tökmagolaj
A tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék. Tökmagolajat főleg Ausztriában és Szlovéniában gyártanak, és fogyasztanak — főleg salátákhoz, de szószokhoz és húsokhoz is kiváló.
Magyarországon a legnagyobb hagyománya a Vendvidéken és a Muravidéken van.
Élettani hatása:
Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív- és érrendszeri betegségektől véd a kedvező zsírsav-összetétele (kb. 46% zsírsavat tartalmaz, és ennek amelynek 57%-a többszörösen telítetlen). A vér koleszterin-össszetételét kedvezően befolyásolja. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra.
Nyomelemek: Foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán.
Vitaminok: E, B1, B2, B6, A, C, D.
Zsírsavak:
Rövid jelölés |
Triviális név |
Százalék |
14:0 |
mirisztinsav |
0,09-0,27 |
16:0 |
palmitinsav |
12,6-18,4 |
16:1 |
palmitolajsav |
0,12-052 |
18:0 |
sztearinsav |
5,1-8,5 |
18:1 |
olajsav |
17,0-39,5 |
18:2 |
linolsav |
18,1-62,8 |
18:3 |
α-linolénsav |
0,34-0,82 |
20:0 |
arachinsav |
0,26-1,12 |
20:1 |
gadolénsav |
0,0-0,17 |
22:0 |
behénsav |
0,12-0,58 |
Az olajsav az ω-9, a linolsav az ω-6 és az α-linolénsav az ω-3 családba tartozó nem konjugált cisz-kettőskötésű többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik.
(Wikipédia)